ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

CLOCK FOR BLOG

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΛΕΥΚΟΥ ΜΠΑΣΤΟΥΝΙΟΥ


Η 15η Οκτωβρίου έχει παγκοσμίως καθιερωθεί ως η ημέρα εορτασμού του «Λευκού Μπαστουνιού», με στόχο τη διάδοση της μεγάλης σημασίας της χρήσης του και την ευαισθητοποίηση του κοινού στην προσπάθεια των ατόμων με προβλήματα όρασης για μια πιο ανεξάρτητη διαβίωση, αλλά και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που συναντούν στην καθημερινή μετακίνησή τους. 

Η ιστορία του λευκού μπαστουνιού ξεκινά μετά τη λήξη του  Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου στην Αμερική, όπου αναπτύχθηκε ένα κίνημα αποκατάστασης και επανένταξης των ατόμων που τυφλώθηκαν από ατυχήματα κατά τη διάρκεια του πολέμου. Το κίνημα αυτό ξεκίνησε από τον οφθαλμίατρο Richard Hoover, ο οποίος πρωτοχρησιμοποίησε ένα μακρύ καλάμι για τη βοήθεια της κίνησης των τυφλών βετεράνων του πολέμου. 
Από την άλλη ο σκύλος δεν είναι μόνο ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, όπως συνήθως λέγεται, είναι συγχρόνως και ένας πολύτιμος φίλος για τους συνανθρώπους μας με προβλήματα όρασης.  Ο ρόλος των ζώων στη θεραπεία είναι η  αποκατάσταση και η αυτόνομη διαβίωση των ατόμων με αναπηρίες.  Ένας σκύλος που πρόκειται να εκπαιδευτεί ως σκύλος-οδηγός ξεκινά τη ζωή του με έναν ανάδοχο εθελοντή, ο οποίος αναλαμβάνει τη φιλοξενία, τη φροντίδα και την κοινωνικοποίησή του.  Μετά τον πρώτο χρόνο περνά στα χέρια του εκπαιδευτή σκύλων οδηγών και εκπαιδεύεται σε τεχνικές ως σκύλος-οδηγός για 6 μήνες. Μετά το τέλος της εκπαίδευσής του περνά στον χρήστη με πρόβλημα.
 
 
Πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι
 οι τυφλοί είναι και αυτοί απλοί καθημερινοί άνθρωποι.  Έχουν όρεξη για διασκέδαση, για γνώση, για ζωή.  Δεν πρέπει να τους περιφρονούμε και να τους μπερδεύουμε όταν τους βλέπουμε μπροστά σε κόσμο. Αν χρειάζεται κάποιος τυφλός τη βοήθειά μας, αν έχουμε χρόνο και μπορούμε, οφείλουμε να τον βοηθήσουμε. Οι τυφλοί μπορούν να κάνουν ό,τι και εμείς. Ζουν στον ίδιο τόπο με εμάς, δεν επαιτούν  αλλά παλεύουν αξιοπρεπώς για τα δικαιώματά τους ως ελεύθεροι και ισότιμοι πολίτες.  Αντιμετωπίζουν το πρόβλημά τους με προσπάθεια και αξιοπρέπεια, ώστε να είναι ανεξάρτητοι και να κινούνται με ασφάλεια και  άνεση. Ναι, είναι διαφορετικοί αλλά και μοναδικοί όπως κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, ανεξάρτητα με  τις ιδιαιτερότητες και τις δυσκολίες του. 

 Από τη μαθήτρια του Γ3 Φιλένια Πατεράκη