ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

CLOCK FOR BLOG

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ


Σε κλίμα περίσσιας χαράς και έντονης συγκίνησης πραγματοποιήθηκε στις 17 Νοεμβρίου 2015  η βράβευση των νικητών του 32ου Παγκρήτιου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού του Συνδέσμου Φιλολόγων Νομού Χανίων για την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ωστόσο, η αίθουσα του πρώτου ορόφου του Πνευματικού Κέντρου Χανίων που φιλοξένησε τη βράβευση αποδείχθηκε μάλλον μικρή, καθώς  στην εκδήλωση το παρών έδωσαν τόσο συγγενείς και  φίλοι όσο και καθηγητές, όλοι περήφανοι για τη διάκριση των μαθητώ/τριών.
    Το σχολείο μας εκπροσωπήθηκε στο διαγωνισμό από δύο υποψηφιότητες, από τις οποίες η μία κέρδισε το 2ο βραβείο! Πρόκειται για τη νουβέλα της Τσιτσιριδάκη Ευαγγελίας, μαθήτριας του Γ4, με το τίτλο ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ, ένα αγωνιστικό κείμενο εμπνευσμένο από τις μαθητικές κινητοποήσεις δύο χρόνια πριν. Η Ευαγγελία παρέλαβε το δώρο της από τη διευθύντρια του σχολείου μας , κ. Βουρεξάκη Ιωάννα.Τη νουβέλα  της μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ.

Η Ευαγγελία διαβάζοντας τον επίλογο της νουβέλας της
Με τη διευθύντρια κ. Βουρεξάκη και την καθηγήτρια κ. Γαλημιτάκη

Πλατιά χαμόγελα από τις φιλολόγους της Ευαγγελίας κ. Μαρκάκη και Κ. Γαλημιτάκη
 
    Την τελετή προλόγισε η πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Νομού Χανίων κ. Αρετάκη Μαρίνα η οποία, αντί άλλης αναφοράς στα γεγονότα του Πολυτεχνείου, επέλεξε να διαβάσει σχετικά αποσπάσματα από μυθιστορήματα της Μάρως Δούκα και της Ρέας Γαλανάκη. Από τη μεριά τους τα μέλη των τριών κριτικών επιτροπών  συνεχάρηκαν όλους τους υποψηφίους που τόλμησαν να εκφράσουν τις λογοτεχνικές τους ανησυχίες σε πεζό ή ποιητικό λόγο, επιβεβαιώνοντας οτι η Λογοτεχνία δεν αποτελεί μόνο ανάπαυλα στων καθημερινότητά μας αλλά κατάθεση ψυχής και δημιουργία ζωής. Ακολούθησε η βράβευση των νικητών/τριών ανά κατηγορία (ενήλικες, μαθητές Λυκείου, μαθητές Γυμνασίου) με σύντομη λογοτεχνική αναφορά στα κείμενα που βραβεύθηκαν εκ μέρους των επιτροπών και με ανάγνωση αποσπάσματος του έργου τους εκ μέρους των μαθητών/τριών. Ο κάθε έπαινος συνοδευόταν από προσφορά λογοτεχνικού βιβλίου. Ας σημειωθεί ότι η τελετή πλαισιώθηκε  μουσικά από χορωδία μαθητριών του 3ου Γυμνασίου Χανίων σε συντονισμό της καθηγήτριας Μουσικής κ. Παπαδάκη Ελένης.

  Αντί για άλλο επαινετικό σχόλιο για τα παιδιά που διαγωνίστηκαν ας κρατήσουμε τα λόγια της συναδέλφου και μέλους της κριτικής επιτροπής Γυμνασίου κ. Λυμπέρη Δήμητρας: ''Σε καιρούς δύσκολους μοναδικό ίσως σωσίβιο η σκέψη, η έκφραση και η καταγραφή της. Τα παιδιά που γράφουν και εκφράζουν τις ιδέες τους αφήνουν τα μάτια της ψυχής τους ανοικτά και αλιεύουν αφηρημένες έννοιες. Είναι φωτιές που σε σκοτεινό χαρτί λέξεις ανάβουν.'' 

Ευαγγελία, ακόμη μια φορά ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ  από όλους μας, μαθητές και καθηγητές, και ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ στις λογοτεχνικές σου ανησυχίες!