ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

CLOCK FOR BLOG

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

ΔΩΡΕΑ ΖΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ

Σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης χτες Τρίτη 16 Ιουνίου 2015 πραγματοποιήθηκε δωρεά εικαστικών έργων εκ μέρους του σχολείου μας στην Παιδιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, σύμφωνα με πρότερη απόφαση του συλλόγου διδασκόντων και τη συναίνεση μαθητών και γονέων/κηδεμόνων. Πρόκειται για 22 πίνακες ζωγραφικής με έντονα χρώματα και χαρούμενη διάθεση που φιλοτέχνησαν μαθητές και μαθήτριες του σχολείου με την επιμέλεια της συναδέλφου των εικαστικών κας Έλλης Μπαχαροπούλου.
   Τα έργα παρέδωσαν τρεις εκπαιδευτικοί και δύο μαθήτριες του σχολείου συνοδευόμενοι από τον διευθυντή κο Παπαδάκη Μανόλη. Η παραλαβή τους έγινε από τη Διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής κα Μπαλωμενάκη Εύα παρουσία όλου του προσωπικού της Κλινικής. Η δωρεά συμπληρωνόταν από δώρα (βιβλία) για τα παιδιά που νοσηλεύονται καθώς και από ημερολόγια του σχολείου για τις Κλινικές του Νοσοκομείου.



     Ευχή μας οι πίνακες να κάνουν πιο χαρούμενο το χώρο νοσηλείας των μικρών ασθενών αλλά και εργασίας των ανθρώπων που τους φροντίζουν.
      Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο των Χανιώτικων Νέων.
      Όλα τα έργα ζωγραφικής θα τα βρείτε στο παρακάτω βίντεο:




Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ SafeChania2015


Tο σχολείο μας συμμετείχε με εισήγηση στο Διεθνές Συνέδριο με θέμα «SafeChania 2015, Το τρίγωνο της γνώσης στην υπηρεσία της Πολιτικής Προστασίας». Το συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε  στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (ΚΑΜ) Χανίων στις 1012 Ιουνίου, οργάνωσε το Πολυτεχνείο Κρήτης, με συνδιοργανωτές το Δήμο Χανίων, Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ.-Κ.Α.Μ, το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης και την Περιφέρεια Κρήτης. 
Αντικείμενο του συνεδρίου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ήταν η ανάδειξη και αξιοποίηση δράσεων του τριγώνου της γνώσης (εκπαίδευση – έρευνα – καινοτομία) για την αποτελεσματικότερη προστασία, πρόγνωση, ενημέρωση, αποκατάσταση των επιπτώσεων φαινομένων που άπτονται των αρμοδιοτήτων της Πολιτικής Προστασίας. Τέτοια φαινόμενα, ενδεικτικά, αποτελούν φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές (σεισμοί, πυρκαγιές, ηφαίστεια, πλημμύρες…), μεγάλα ατυχήματα (ναυάγια, αεροπορικά ατυχήματα…), η ρύπανση (ατμοσφαιρική, θαλάσσια, υδάτων…) καθώς και  θέματα έρευνας και διάσωσης. Ας σημειωθεί ότι η αρχή του εγχειρήματος έγινε πέρυσι  στη Ρόδο και ήδη έχουν προγραμματιστεί τα επόμενα συνέδρια για το 2016 στον Έβρο και για το 2017 στην Αθήνα.
Στο  SafeChania 2015 συμμετείχαν εκπρόσωποι του δημόσιου τομέα, ερευνητές και επιχειρηματίες ενώ τον εκπαιδευτικό τομέα εκπροσώπησαν τέσσερα σχολεία της πόλης με  παρουσίαση καινοτόμων δράσεων. Εισήγηση έγινε από το 1ο  Δημοτικό Σχολείο Σούδας, το Λύκειο Αλικιανού και τα Εκπαιδευτήρια Θεοδωρόπουλου.
Η εισήγηση του 2ου Γυμνασίου Ελ. Βενιζέλου έγινε από τη συνάδελφο κα Σπάρταλη Νίκη και αφορούσε στις  ποικίλες εκπαιδευτικές δράσεις που  τα τελευταία χρόνια συστηματικά υλοποιούνται στο σχολείο μας. Έμφαση δόθηκε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Comenius κατά το διάστημα 2013-2015 και στα πολλαπλά οφέλη που έχουν αποκομίσει όσοι εμπλέκονται σε αυτό, μαθητές και καθηγητές.



Για την παρουσίαση του σχολείου μας μπορείτε να ανατρέξετε εδώ.

ΤΕΛΟΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

Τελευταία μέρα σήμερα 15 Ιουνίου της εξεταστικής περιόδου 2015 για τους μαθητές/τις μαθήτριες των Γυμνασίων και αρχή των καλοκαιρινών διακοπών με τον καιρό να θυμίζει-επιτέλους-καλοκαίρι και να παραπέμπει επειγόντως σε μπάνια. Ωστόσο, για τους μαθητές της Γ΄ τάξης η σημερινή μέρα επιπλέον σηματοδοτεί μία σημαντική μετάβαση, καθώς το τέλος των γυμνασιακών τους χρόνων αποτελεί την αρχή ενός νέου κεφαλαίου στη σχολική τους ζωή με τη φοίτησή τους στο Λύκειο,  Γενικό ή Επαγγελματικό, της επιλογής τους.

Όλα έγιναν όπως κάθε προηγούμενη μέρα χωρίς, όμως, να είναι τα ίδια, αφού ήταν η τελευταία φορά της τελευταίας μέρας του γυμνασίου: Γύρω στις 8.00 οι μαθητές/μαθήτριες άρχισαν να φτάνουν γελαστοί και να σκορπίζονται σε παρέες στο προαύλιο.


Το κουδούνι χτύπησε στην ώρα του για το τελευταίο εξεταζόμενο μάθημα και ως συνήθως την προσευχή είπε ο Γιώργος (Μπασιάς) του Γ3. Ο διευθυντής πάλι  και ο υποδιευθυντής ανακοίνωσαν την ημερομηνία των προσεχών αποτελεσμάτων και ξαναθύμισαν στους αμελείς τις εντελώς απαραίτητες για το απολυτήριο φωτογραφίες.


Στην τάξη η κα Σπάρταλη έδωσε τις απαραίτητες διευκρινίσεις στα θέματα της Χημείας.



Και οι μαθητές με τη  σειρά τους έδωσαν ραντεβού στο προαύλιο για το εθιμοτυπικό μπουγέλο. Παντού φωνές, γέλια αλλά και συγκίνηση που δύσκολα εκφράζεται με λόγια.



Η ιστοσελίδα μας αφιερώνει τη σημερινή τελευταία μέρα του σχολικού έτους 2014-2015 στους/στις αποφοίτους του 2ου Γυμνασίου Ελευθερίου Βενιζέλου.


    Παιδιά, από όλους εμάς ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ στο Λύκειο!


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΡΑΣΕΩΝ 2014-2015


   Την Παρασκευή 15 Μαΐου 2015 στο θέατρο «Δημ. Βλησίδης» παρουσιάστηκαν οι εκπαιδευτικές δράσεις του σχολείου μας, που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2014-2015. Την αποχαιρετιστήρια εκδήλωση προλόγισε με εμφανή συγκίνηση ο διευθυντής του σχολείου, Παπαδάκης Μανόλης.
   Ο κ. Παπαδάκης ευχαρίστησε από καρδιάς τόσο τους καθηγητές/τριες του συλλόγου διδασκόντων για τις εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες που ανέλαβαν πέραν  των διδακτικών τους καθηκόντων, όσο και τους μαθητές/τριες  αλλά και τους γονείς/κηδεμόνες τους που με προθυμία ανταποκρίθηκαν στην πραγματοποίηση ποικίλων δράσεων (προγράμματα, επισκέψεις, ταξίδια) εντός ή εκτός του σχολικού προγράμματος. Ας μην ξεχνάμε ότι σκοπός των εκπαιδευτικών δράσεων δεν είναι παρά η ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών και η σταδιακή ωρίμανσή τους  μέσω της ευαισθητοποίησης, της καλλιέργειας ενδιαφερόντων, της ανάληψης πρωτοβουλιών και βέβαια της συνεργατικότητας.
Την εκδήλωση τίμησε η παιδαγωγική σύμβουλος του σχολείου κα Ραμουτσάκη Ιωάννα με εγκάρδιο χαιρετισμό της που διάβασε ο θεολόγος κος Μέμος Γιώργος. Συγκίνηση τέλος προκάλεσε ο αποχαιρετιστήριος λόγος που εκφώνησαν τρεις μαθήτριες της Γ΄ τάξης. Με πηγαίο τρόπο έκαναν απολογισμό των τριών χρόνων του Γυμνασίου και ευχαρίστησαν  διευθυντή-υποδιευθυντή και καθηγητές για όσα μοιράστηκαν, γνώσεις, αξίες και στιγμές. Ιδιαίτερη μνεία έγινε εκ μέρους τους, όπως και εκ μέρους του διευθυντή, στην κα Αθανασάκη Ευγενία, αγαπημένη δασκάλα και συνάδελφο, που πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί, αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό στη σχολική μας κοινότητα.

   Κα Αθανασάκη, θα σας θυμόμαστε! Αγαπημένη μας Τζένη, θα μας λείψεις!

   Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παράσταση «Σύγχρονη Λυσιστράτη» από τη θεατρική ομάδα του σχολείου μας. Θερμές ευχαριστίες στους συναδέλφους Πληροφορικής  κο Φραγκιαδάκη Παναγιώτη για την ευγενική δημιουργία του βίντεο των φετινών δράσεων και για άλλη μια φορά στον κο Τζωρτζάκη Μιχάλη για την αμέριστη υποστήριξή του κατά το σχεδιασμό και υλοποίηση της ιστοσελίδας του σχολείου.

  ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ!

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑΣ Β΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Θυμηθείτε βασικές  γεωμετρικές έννοιες λύνοντας το παρακάτω σταυρόλεξο.

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΑΛΓΕΒΡΑΣ Β΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Λύνοντας το παρακάτω σταυρόλεξο κάνεις μια επανάληψη στην άλγεβρα .

Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ

Τη σχολική χρονιά 2014- 2015 η θεατρική ομάδα  του σχολείου μας   παρουσίασε την κωμωδία  «Σύγχρονη  Λυσιστράτη». Το έργο είναι μια σύγχρονη  διασκευή της γνωστής  κωμωδίας  του Αριστοφάνη  «Λυσιστράτη» και διαπραγματεύεται την αιώνια διαμάχη ανάμεσα  στα  δύο φύλα, ενώ  παράλληλα  μεταδίδει  και περιβαλλοντικά  μηνύματα.

Ο Πρόβουλος, ένας  φιλόδοξος  δήμαρχος, σχεδιάζει  να καταστρέψει το δάσος του χωριού του προκειμένου  να πραγματοποιήσει  τα μεγαλεπήβολα  σχέδιά του. Η σύζυγός του Λυσιστράτη, ωστόσο, ενώνοντας τις γυναίκες της περιοχής και χρησιμοποιώντας κάθε είδους μέσο, είναι διατεθειμένη να τον σταματήσει. Ανάλογες είναι και οι ενέργειες  του Πρόβουλου  με τη βοήθεια  του αγαθού Κινησία, του βοηθού του, αλλά  και του  δημάρχου του  γειτονικού  χωριού, του Θρασύμαχου.
Ποιος  θα  επικρατήσει τελικά; Θα σωθεί το δάσος;  Ποιος  θα  είναι ο  ρόλος του Κινησία  στο τέλος; Η  απάντηση  επί  σκηνής ή μάλλον στο ακόλουθο βίντεο.



Οι υπεύθυνες  καθηγήτριες  της θεατρικής  ομάδας

      Ευγενία  Γερμανού, Σοφία  Μαρκάκη

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΣΚΥΦΟΥ


Στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τη Μάχη της Κρήτης το τελευταίο δεκαήμερο  κάθε Μάη, η επίσκεψη στο Ιστορικό Πολεμικό Μουσείο Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στα Ασκύφου Σφακίων ίσως είναι πιο επίκαιρη παρά ποτέ. Πρόκειται για ένα  μικρό επαρχιακό μουσείο μεγάλης ιστορικής αξίας  που αποτελεί κυριολεκτικά έργο ζωής του Γεώργιου Χατζηδάκη,  καθώς τα πολύτιμα εκθέματα προέκυψαν μετά από κοπιώδη αναζήτηση του σε όλη την Κρήτη. Μετά το θάνατο του ιδρυτή του μουσείου το 2007, τη συλλογή εξακολουθεί να εμπλουτίζει με ζήλο ο γιος του, Ανδρέας.


Ο εκθεσιακός χώρος (μόλις δύο μικρά δωμάτια και μία ευρύχωρη βεράντα) μάλλον αδικεί τα εκθέματα ή τουλάχιστον δεν τα αναδεικνύει όπως τους αξίζει. Παρά τη στενότητα του χώρου η συλλογή, ωστόσο, είναι εντυπωσιακή: πρόκειται για 2000 αντικείμενα της περιόδου 1940-1944, όπως ποικίλος στρατιωτικός εξοπλισμός κυρίως των Γερμανών (από χειροβομβίδες,  θαλάσσιες νάρκες και  κάθε λογής όπλα μέχρι αλεξίπτωτο, στολές, ασύρματοι) αλλά και των Άγγλων και των Ιταλών, καθώς και είδη γραφείου, πορσελάνινο σερβίτσιο και ιατρικός εξοπλισμός όλα του Γ΄ Ράιχ!


Η είσοδος στο Μουσείο είναι ελεύθερη και άρα η συντήρηση του επαφίεται στην προαίρεση των επισκεπτών του, κυρίως ξένων, η δε αυτοσχέδια ξενάγηση πραγματοποιείται από μέλη της οικογένειας Χατζηδάκη που έτσι τιμούν τη μνήμη του εμπνευστή του μουσείου.

Κι ενώ τα τελευταία χρόνια έχει ανασταλεί η λειτουργία του Πολεμικού Μουσείου Χανίων λόγω ακαταλληλότητας του κτηρίου, είναι άξιο απορίας πώς οι αρχές του νομού δεν έχουν αναδείξει το Πολεμικό Μουσείο Ασκύφου, ή πώς οι τοπικοί φορείς δεν έχουν μεριμνήσει για τη μεταστέγασή του. Την απορία έρχεται να συμπληρώσει η λυπηρή διαπίστωση ότι το σχολικό εγχειρίδιο της Γ΄ Γυμνασίου (ΟΕΔΒ Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία, σελ 131) μόνο επιγραμματικά αναφέρεται στην παγκοσμίως γνωστή για τη σπουδαιότητά της  Μάχη της Κρήτης. Από την άλλη, ευτυχώς που, σε πείσμα των καιρών, κάποιοι με έργα έχουν ταχθεί στη διάσωση της ιστορικής μνήμης που άλλοι μνημονεύουν με λόγια.