ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

CLOCK FOR BLOG

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ

Φύλλο εργασίας για τα απομνημονεύματα που αποτελείται από δύο μέρη: α) γενικές πληροφορίες για το συγκεκριμένο λογοτεχνικό είδος και β) σύγκριση μεταξύ των Απομνημονευμάτων του Γιάννη Μακρυγιάννη και της Αυτοβιογραφίας της Ελισάβετ Μουρτζάν-Μαρτινέγκου. Από τη φιλόλογο κ. Γαλημιτάκη Σμαράγδη.











Σύντομη παρουσίαση του στρατηγού Μακρυγιάννη  θα βρείτε στο παρακάτω βίντεο:


Τέλος, πληροφορίες για τους 8 σωζόμενους πίνακες του Π. Ζωγράφου ΄΄κατά στοχασμόν, υπαγόρευσιν και δια ιδίων εξόδων του Μακρυγιάννη΄΄ παρέχει το επόμενο βίντεο:


Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2016

Εκδόθηκε και διανέμεται το ημερολόγιο του σχολείου μας για το 2016, με φωτογραφίες των μαθητών/τριών ανά τμήμα, σε επιμέλεια του φιλολόγου κ. Μανάκου Αστέριου. Φέτος το ημερόλογιό μας αφιερώνεται στην κ. Μυριδάκη Σοφία που ακούραστα φροντίζει για την καθαριότητα του σχολείου τα τελευταία 25 χρόνια και  για αυτό την ευχαριστούμε από καρδιάς όλοι μας, καθηγητές και μαθητές.


Το εξώφυλλο του φετινού ημερολογίου

Και το οπισθώφυλλο


Για άλλη μία φορά ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ με υγεία, χαρά και ελπίδα
και βέβαια ΚΑΛΗ ΠΡΟΟΔΟ για τους μαθητές μας!

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

ΕΠΙΔΟΣΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ Α΄ ΤΡΙΜΗΝΟΥ

Αγαπητοί γονείς & κηδεμόνες,

Η επίδοση των ελέγχων προόδου Α΄ τριμήνου θα γίνει τη Δευτέρα 21-12-2015 και ώρα 12.00.

Με την ευκαιρία, σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά με υγεία και Ευτυχισμένο το 2016.

Η Διεύθυνση και ο Σύλλογος Διδασκόντων
του 2ου Γυμνασίου Ελευθερίου Βενιζέλου
                                                   

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Η 18 Δεκέμβρη έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως Διεθνής Ημέρα Μετανάστη. Στις μέρες μας το μεταναστευτικό ζήτημα πρωταγωνιστεί πλέον στα ΜΜΕ με σοκαριστικές  εικόνες και θλιβερά στατιστικά στοιχεία, απασχολεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που καλούνται να αναλάβουν ευθύνες και να αναζητήσουν επείγουσες λύσεις, διχάζει την κοινή γνώμη  που συμπάσχει ή αφορίζει, κεντρίζει τον εθελοντισμό μα πάνω από όλα δοκιμάζει την ανθρωπιά μας
   Στη δε Ελλάδα του 21ου αιώνα έλαχε ο κλήρος να αποτελεί την κατεξοχήν χώρα εισόδου των μεταναστών στην Ευρώπη σε ένα ταξίδι φυγής-σωτηρίας από τις πατρίδες τους. Οι   Έλληνες  πάλι ξαναθυμούνται ότι προέρχονται από ΄΄παππούδες πρόσφυγες και γονείς μετανάστες΄΄ και στην πλειοψηφία τους  (βλέπε Λέσβο και Χίο) ανταποκρίνονται με ευαισθησία και αίσθηση καθήκοντος στο κάλεσμα των καιρών. 
   
   Το άρθρο της Νάταλι Βαλάκη  απλώς διαπιστώνει ότι ΄΄πρόσφυγας θα μπορούσε να είναι ο καθένας μας΄΄.
    Τη μετανάστευση των Ελλήνων  κατά τον 20ο αι μας θυμίζει το παρακάτω βίντεο:


   Προτεινόμενη κινηματογραφική ταινία αποτελούν οι Νύφες σε σκηνοθεσία Παντελή Βούλγαρη και σενάριο της Χανιώτισσας Ιωάννας Καρυστιάννη, παραγωγής 2004. Η πολυβραβευμένη ταινία πραγματεύεται το ταξίδι 700 μεταναστριών  από την Κωνσταντινούπολη στη Νέα Υόρκη με αποσκευές τους τη φωτογραφία του μελλοντικού συζύγου τους και το νυφικό του γάμου που θα τους εξασφαλίσει μια καλύτερη ζωή.



   Τέλος, σχετική με το φλέγον μεταναστευτικό ζήτημα είναι η νέα ταινία μικρού μήκους του δικού μας Θοδωρή Παπαδουλάκη, Οι επισκέπτες, η οποία, συνοψίζοντας  το νόημα των γιορτών  σε μόλις έξι λεπτά, μας θυμίζει την αξία και τη χαρά του να μοιραζόμαστε:



ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΟΥ ΑΗ ΒΑΣΙΛΗ

Το σχολείο μας με διάθεση προσφοράς ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση για συμμετοχή στην κοινωνική και πολιτιστική δράση που για δεύτερη χρονιά διοργάνωσε η ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ, με τον τίτλο ''Το κουτί του Αη Βασίλη-Η Τέχνη στην Αλληλεγγύη, η Αλληλεγγύη στην Τέχνη''. Η δράση αφορά  στη συγκέντρωση τροφίμων σε συνδυασμό με διαγωνισμό καλλιτεχνικής συσκευασίας.
    Για αυτό το λόγο το τελευταίο δάστημα, οι μαθητές και οι μαθήτριες μας κινητοποιούνταν κάθε μέρα και περισσότερο για να ολοκληρώσουν εγκαίρως την κούτα-δώρο. Έφερναν  τρόφιμα μακράς διαρκείας. Σκέφτονταν και συζητούσαν για το σχεδιασμό της κούτας. Και το κυριότερο εκφράστηκαν μέσα απο τις προσωπικές τους ευχές- ευχές προς κάθε άνθρωπο. Κάθε παιδί συνέβαλε, με το μοναδικό του τρόπο, σε μια συλλογική δημιουργία προσφοράς. Κι απολάμβανοντας τη διαδικασία έμαθε να προσφέρει και να αισθάνεται τη χαρά της προσφοράς. 
Το ρόλο του εμψυχωτή της  όλης δράσης  ανέλαβαν με προθυμία, για ακόμη μία φορά, οι υπεύθυνοι καθηγητές των τμημάτων.

Καλές γιορτές σε όλους με υγεία, χαρά και αγάπη προς το συνάνθρωπο μας.

Τα γιορτινά κουτιά του σχολείου μας
Και τα χριστουγεννιάτικα δέντρα των τμημάτων!

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΓΑΠΗΣ

Όποιος ψάχνει βρίσκει.Έτσι δε λένε; Η μαθήτρια  του Γ3 Παλιεράκη Αναστασία, λοιπόν, ΄΄ψάχνοντας΄΄ τις παγκόσμιες ημέρες, βρήκε ότι στις 14 Δεκέμβρη γιορτάζει η Αγάπη (προσοχή η Αγάπη και ο όχι ο Έρωτας του Φλεβάρη).

ΑΝΝΑ ΦΡΑΝΚ

Φύλλο εργασίας   για το απόσπασμα από το Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ (Λογοτεχνία Β΄ Γυμνασίου) από τη φιλόλογο Πιπεράκη Κυριακή.

Η ιστορία του ημερολογίου

Σκέψεις  της Άννας διόλου εφηβικές

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ

Η Πολιτική Αεροπορία που μας ταξιδεύει στους αιθέρες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ,  γιορτάζει  στις 7 Δεκεμβρίου. Για τις κατηγορίες στις οποίες διακρίνεται και για την ελληνική της ταυτότητα μάς πληροφορεί η εργασία της μαθήτριας του Γ2 Κουλάκη Χρύσας.

Και ένα κουϊζ:
1.Ποια η επίσημη ονομασία των παρακάτω αεροδρομίων:  α) Αθήνας  β) Χανίων γ) Ηρακλείου;
Αν είστε σίγουροι/ες για τη σωστή απάντηση, σκεφτείτε πώς γίνεται η επιλογή της ονομασίας σε τοπικό επίπεδο και θα διαπιστώσετε ότι  τελικά οι μεγάλες προσωπικότητες μένουν αλησμόνητες.

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

 Η Παγκόσμια  Ημέρα των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου. Αντί άλλης επετειακής δράσης οι μαθητές του σχολείου μας, το διάστημα 30 Νοεμβρίου-7 Δεκεμβρίου, ανά τμήμα, συμπλήρωσαν το σχετικό ερωτηματολόγιο της σχολικής ιστοσελίδας  στο εργαστήριο της Πληροφορικής σε συνεργασία  με το συνάδελφο κ. Φραγκάκη. Τα συμπεράσματα  από την επεξεργασία των απαντήσεων θα τα βρείτε εδώ.

Την ιστορία των ανθρώπινων δικαιωμάτων  αφηγείται το παρακάτω βίντεο:


Τέλος, πλούσιο ενημερωτικό υλικό παρέχει η ιστοσελίδα  της Νεοελαίας υπέρ των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, όπως τα 30 άρθρα της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων  σε απλουστευμένη έκδοση. Για να ξέρετε με σιγουριά ποια είναι τα  αναφαίρετα δικαιώματά σας.

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΦΗΓΗΣΗΣ

Στο πλαίσιο της τρίτης ενότητας στη Νεοελληνική Γλώσσα Β’ Γυμνασίου “ΦΙΛΟΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ”, οι μαθητές και μαθήτριες των τμημάτων Β3 και Β4 άκουσαν προσεκτικά την ανάγνωση του πρώτου μέρους του παραμυθιού του Πάουλο Κοέλο «Παράδεισος και κόλαση». Τους δόθηκε ορισμένος χρόνος εντός τάξης να συνεχίσουν την ιστορία.  Αυτή η μαθησιακή διαδικασία τα  ευχαρίστησε. Κάθε συνέχεια ήταν μία διαφορετική έκφραση του εαυτού, των ιδεών και των συναισθημάτων τους. Μοναδικά δημιουργήματα. Από αυτό το πολύχρωμο μπουκέτο ιδεών προσφέρουμε προς ανάγνωση και σκέψη ορισμένα σπαράγματα. 

                        Το πρώτο μέρος του παραμυθιού 

    Ένας άνθρωπος, το άλογό του και το σκυλί του περπατούσαν σ ένα δρόμο. Καθώς περνούσαν δίπλα από ένα τεράστιο δέντρο, έπεσε ένας κεραυνός και όλοι έμειναν στον τόπο. Αλλά ο άνθρωπος δεν αντιλήφθηκε ότι είχε πια αφήσει τον κόσμο τούτο και συνέχισε να περπατάει με τα ζώα του. Μερικές φορές οι πεθαμένοι θέλουν χρόνο για να συνειδητοποιήσουν τη νέα τους κατάσταση...
Ο δρόμος ήταν πολύ μακρύς, ανηφορικός, ο ήλιος έκαιγε και αυτοί είχαν ιδρώσει και διψούσαν πολύ.
Σε μια στροφή διέκριναν μια μεγαλόπρεπη πύλη, καμωμένη ολόκληρη από μάρμαρο, που οδηγούσε σε μία πλατεία στρωμένη με χρυσάφι, που στο κέντρο της είχε μία πηγή από όπου ανάβλυζε κρυστάλλινο νερό.
Ο οδοιπόρος προχώρησε προς τον άνθρωπο που φύλαγε την είσοδο:
"Καλημέρα".
"Καλημέρα", απάντησε ο φύλακας.
"Ποιος είναι αυτός ο τόσο όμορφος τόπος;"
"Είναι ο παράδεισος".
"Ωραία που φτάσαμε στον παράδεισο, διψάμε πολύ".
"Μπορείτε να μπείτε, κύριε, και να πιείτε όσο θέλετε" και ο φύλακας έδειξε την πηγή.
"Το άλογο και το σκυλί μου διψάνε κι αυτά".
"Λυπάμαι πολύ" είπε ο φύλακας. "Εδώ δεν επιτρέπονται ζώα".

Ακολουθούν οι διάφορες και διαφορετικές συνέχειες της αφήγησης:

ΤΟ ΠΡΟΜΗΝΥΜΑ  από τη μαθήτρια  Αθηνά  Παπαγρηγοράκη
ΠΙΣΤΗ  από την Αγγελική Στρατάκη
ΕΚΕΙ ΨΗΛΑ ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ  από τη Λυδία Ξενάκη
ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΑΘΟΥ  από τον Παναγιώτη Νησιώτη
ΤΟ ΑΙΝΙΓΜΑ από τη Βαλεντίνα Μπουζουνιεράκη

Δήμητρα Λυμπέρη, φιλόλογος 

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Το τελευταίο διάστημα, με τη ζοφερή επικαιρότητα (τρομοκρατία, μεταναστευτικό) να μας ξεπερνά, γίνεται πολύς λόγος για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ωστόσο, τι, αλήθεια, ξέρουμε σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα; Ποια η ιστορία τους; Τι αφορούν, πού και πώς εφαρμόζονται; Δοκιμάστε τις γνώσεις σας απαντώντας στο παρακάτω ερωτηματολόγιο.Τα συμπεράσματά μας θα παρουσιαστούν, θα σχολιαστούν και θα εμπλουτισθούν με σχετικό πληροφοριακό υλικό με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στις 10 Δεκεμβρίου:



ΔΙΑΛΕΞΗ ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΟΥ

 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου Ελευθερίου Βενιζέλου σε συνεργασία με το το 2ο Γυμνάσιο Ελ. Βενιζέλου σας προσκαλεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΠΑΛ, την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015  και ώρα 19:00, στην ομιλία με θέμα:

''Η ψυχική πλευρά της επιθυμίας για μάθηση''
 με ομιλητή τον παιδοψυχίατρο κ.Βαγιωνή Γεώργιο

Η παρουσία σας θα αποτελέσει ιδιαίτερη τιμή και κρίνεται απαραίτητη, καθώς πριν την ομιλία  (18:00) θα γίνει ενημέρωση από τον πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.







          

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

ΠΟΔΗΛΑΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΓΥΙΑ

Αγαπητοί επισκέπτες της διαδικτυακής ιστοσελίδας του 2ου Γυμνασίου Ελ. Βενιζέλου,
την Κυριακή 22/11/2015 πραγματοποιήθηκε η πρώτη ποδηλατάδα του Γυμνασίου μας με αφετηρία το σχολείο και προορισμό τη μαγευτική Λίμνη Αγυιάς. Σύμφωνα με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων που ανέλαβε τη διοργάνωση, εκτός από το ποδήλατο και τον απαραίτητο εξοπλισμό (κράνος, νερό, σάντουϊτς), βασική προϋπόθεση ήταν το πολύ κέφι για εξερεύνηση της περιοχής.
   Όλοι ήμασταν συνεπείς στο ραντεβού μας μπροστά στο σχολείο, όπου και μας υποδέχτηκε η υποδιευθύντρια κ. Γερμανού  και μας ευχήθηκε καλή διασκέδαση. Κατά τη διαδρομή οι μαθητές ακούγαμε με πολλή προσοχή τις οδηγίες από τους τρεις γονείς που καθοδηγούσαν με τα ποδήλατά τους. Επίσης υπήρχαν δύο αυτοκίνητα γονέων που ακολουθούσαν υπομονετικά δίνοντας τη βοήθειά τους. Μόλις φτάσαμε στη λίμνη τα παιδιά παίξαμε ομαδικά παιχνίδια όπως βόλεϊ και ποδόσφαιρο κι έπειτα κουρασμένοι φάγαμε το κολατσιό που είχαμε φέρει μαζί μας.
   Για το τέλος κρατώ ότι ήταν μια μέρα πραγματικά δημιουργική και αξέχαστη και γι αυτό τέτοιες διοργανώσεις αξίζει να γίνονται πιο συχνά.
   Φιλικά,
    Η ποδηλάτισσα  Εξάρχου Νάνσυ Γ1
Στιγμιότυπα της ποδηλατάδας θα βρείτε στο παρακάτω βίντεο:




Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου μας ενημερώνουν  με την εργασία τους οι μαθήτριες Εξάρχου Αθανασία Γ1, Κουβαριτάκη Δήμητρα Γ2 και Μυλωνάκη Καλλιόπη Γ2. Το επόμενο συγκινητικό βίντεο είναι επίσης δική τους πρόταση: 


 
 
Τι συμβαίνει, ωστόσο, με τα παιδιά με ειδικές ανάγκες που ζουν στην Ελλάδα; Δυστυχώς, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ActionAid μόλις το 15% πηγαίνει σχολείο, που σημαίνει ότι το συντριπτικό 85%, δηλ. 170.000 παιδιά με αναπηρία, αποκλείεται από την εκπαιδευτική διαδικασία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνική τους ένταξη και την επαγγελματική τους (;) αποκατάσταση. Με το σύνθημα Οι άνθρωποι με αναπηρία δεν είναι αόρατοι η  ActionAid έχει  ήδη ξεκινήσει εκστρατεία  προκειμένου να ευαισθητοποιήσει το Υπουργείο Παιδείας ώστε, ανατρέποντας την παρούσα ντροπιαστική κατάσταση, να  αναγνωρίσει στα παιδιά με αναπηρία τα αναφαίρετα εκπαιδευτικά τους δικαιώματα  καθιστώντας τα επιτέλους ορατά στην ελληνική κοινωνία. 
Σύμφωνα με το ακόλουθο βίντεο η υπογραφή όλων μετράει