ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

CLOCK FOR BLOG

Κυριακή 19 Ιουνίου 2016

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Για 17η συνεχόμενη χρονιά η Ελλάδα συμμετέχει στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής με  ποικίλες μουσικές εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί από 18 έως 23 Ιουνίου σε 30 πόλεις, ανάμεσά τους και τα Χανιά. Η Ημέρα της Μουσικής στις 21 Ιουνίου άρχισε να γιορτάζεται το 1982 στη Γαλλία, σύντομα εξαπλώθηκε εκτός γαλλικών συνόρων και σήμερα αποτελεί ευρωπαϊκό πολιτιστικό θεσμό με την ανταπόκριση  22 χωρών. Για τον κόσμο της μουσικής (ορισμός, όργανα, είδη) αλλά και τη μουσική παράδοση της Κρήτης μας πληροφορεί  με την εργασία της η Στριλάκου Φρόσω του Α4.


  Το Μουσικό Λαβύρινθο της Κρήτης στο Χουδέτσι Ηρακλείου, μια σύγχρονη κιβωτό παραδοσιακής μουσικής με εμπνευστή τον Ιρλανδό λυράρη , παρουσιάζει το παρακάτω βίντεο:


   Στη γιορτή της μουσικής,  και μάλιστα της παραδοσιακής, δε θα μπορούσε να μη γίνει αναφορά στα ταμπαχανιώτικα ή μανέδες. Πρόκειται για μη χορευτικά τραγούδια των αστικών περιοχών της δυτικής Κρήτης που αναπτύχθηκαν το 19ο και 20ο αι με αλληλεπίδραση του χριστιανικού και του μουσουλμανικού στοιχείου αυτών των περιοχών, ένα πάντρεμα δηλαδή της κρητικής αστικής μουσικής με την αντίστοιχη της Μικράς Ασίας. Το βίντεο που ακολουθεί ντύνει μουσικά εικόνες από τα παλιά Χανιά με δρόμους και πλατείες που δύσκολα αναγνωρίζονται ή με μνημεία που πια δεν υπάρχουν, όπως το άγαλμα της Ελευθερίας στους Τάφους των Βενιζέλων: