ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

CLOCK FOR BLOG

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

ΚΟΥΜΠΕΣ


Συνοικία στο τέρμα της οδού Αποκορώνου και στην αρχή της λεωφόρου Κων/νου Καραμανλή, περισσότερο γνωστής ως ΄΄Σουδιανός δρόμος΄΄. Ετυμολογικά σημαίνει ΄΄κύρτωμα΄΄΄, ΄΄τρούλος΄΄ από την τουρκική λέξη ΄΄kubbe΄΄. Σήμερα στη διασταύρωση της λεωφόρου Καραμανλή με την οδό Παναγούλη σώζεται κτίσμα με δύο θολωτές στέγες (΄΄Κουμπέδες΄΄). Σύμφωνα με τον Θεοχάρη Φραγκιουδάκη στα Ανθρωποτοπωνύμια του Νομού Χανίων πρόκειται για δύο ταφικά μνημεία: του τροπαιούχου στρατηγού Γαζή Οσμάν Μπαρμπούς που είχε σκοτωθεί στην πολιορκία των Χανίων το 1645 και του οθωμανού φεουδάρχη Χαμίτ Βεηζαδέ.


   Το  τοπωνύμιο ωστόσο συνηθίζεται στον ενικό αριθμό αντί του σωστότερου ίσως ΄΄Κουμπέδες''. Μια πιθανή ερμηνεία είναι ότι ίσως  σχετίζεται και με τον Κουμπέ των Μεβλεβήδων  βορειότερα στο ομώνυμο σχολικό συγκρότημα. Εκεί στο χώρο του Κέντρου Παιδικής Μέριμνας  Αρρένων Χανίων, παλιότερα Ορφανοτροφείο, επί τουρκοκρατίας υπήρχε ο τεκές του μουσουλμανικού τάγματος των Μεβλεβήδων, μέρη του οποίου σήμερα αποτελούν διατηρητέα μνημεία.

Ο κουμπές στο Κέντρο Παιδικής  Μέριμνας Αρρένων

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

''Μια επίσκεψη στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης'' είναι ο τίτλος του παρακάτω βίντεο που μας ξεναγεί σε ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της Αθήνας. Αφού το παρακολουθήσετε ανακεφαλαιώστε τις γνώσεις σας για τον κυκλαδικό πολιτισμό απαντώντας στις ερωτήσεις που ακολουθούν:


1. Πότε και πού αναπτύχθηκε ο κυκλαδικός πολιτισμός;
2. Πού οφείλουν την ονομασία τους οι Κυκλάδες;
3. Πώς αντιλαμβάνεσαι το ότι οι  Κυκλαδίτες υπήρξαν θαλασσοπόροι;
4. Πού οφείλεται η ανάπτυξη του εμπορίου;
5. Ποια τέχνη ανάπτυξαν οι Κυκλαδίτες;
6. Ο κυκλαδικός πολιτισμός χαρακτηρίζεται ως ανθρωποκεντρικός. Πώς το διαπιστώνουμε αυτό;
7. Σχετικά με τα κυκλαδικά ειδώλια:
  - Τι φύλο έχουν και τι παριστάνουν;
  - Πού βρέθηκαν και τι συμβολίζουν;
  - Ήταν  λευκά ή είχαν χρώματα; Πώς ερμηνεύεται η χρήση χρώματος;
  - Πώς επηρέασαν το σύγχρονο κόσμο;

Σμαράγδη Γαλημιτάκη

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ


Άραγε είναι τυχαία η επιλογή του εξώφυλλου του βιβλίου της Aρχαίας Ιστορίας της Α΄ Γυμνασίου; Τι να θέλει να μας πει ο καλλιτέχνης; Τι να συμβολίζει ο κόκορας και τι ο κίονας; Στα παραπάνω ερωτήματα απαντούν με φαντασία και ερευνητική διάθεση μαθητές του Α1 και Α2. Διαβάστε τους εδώ.


Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

Οι μαθητές και μαθήτριες του νομού Χανίων που διακρίθηκαν σε τοπικούς και πανελλήνιους διαγωνισμούς της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας το  2015-2016 βραβεύτηκαν, όπως κάθε χρόνο, από το παράρτημα Χανίων. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 19.00 στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων. 
   Το σχολείο μας εκπροσώπησε η μαθήτρια Στριλάκου Φρόσω, η οποία συμμετείχε στον 4ο τοπικό διαγωνισμό μαθηματικών  ''Σταμάτης Μπάτσης'' για την Α΄ Γυμνασίου 2015-2016 και διακρίθηκε με το Α΄ βραβείο μαζί με άλλους δύο μαθητές των Χανίων. Εκ μέρους της Διεύθυνσης και του Συλλόγου Διδασκόντων του σχολείου μας θερμά συγχαρητήρια, Φρόσω, και πάντα επιτυχίες στη ζωή σου..

Η Φρόσω  με τη διευθύντρια κ. Βουρεξάκη και τη μαθηματικό κ. Γιαλαμά
Με την κ. Βουρεξάκη και τη κ. Γαλημιτάκη
Με τον πατέρα της κ. Στριλάκο, συνάδελφο μαθηματικό





Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

ΑΜΠΕΡΙΑ-ΛΕΝΤΑΡΙΑΝΑ

ΑΜΠΕΡΙΑ
Πρόκειται για συνοικία στα ανατολικά υψώματα της πόλης των Χανίων με επίκεντρο το εκεί σχολικό συγκρότημα (13ο Νηπιαγωγείο, 13ο Δημοτικό Σχολείο, 6ο  Γυμνάσιο και 4ο Λύκειο Χανίων). Η ονομασία της οφείλεται στο ομώνυμο δέντρο που αποτελούσε παλιό χαρακτηριστικό γνώρισμα της περιοχής. Η αμπεριά, αλλιώς αγκαθωτή γαζία,  πήρε το όνομά της από τα χρυσοκίτρινα άνθη της, τα ΄΄αμπέρια΄΄που θυμίζουν τον  αντίστοιχο ημιπολύτιμο λίθο (amber= κεχριμπάρι). Εγκυκλοπαιδικά πρόκειται για φυλλοβόλο δέντρο που κατάγεται από το Μεξικό και τη Νότια Αμερική αλλά ευδοκιμεί και στην Αυστραλία.

Η συνοικία τσ΄ Αμπεριάς γεμάτη από γαζίες,
στους δρόμους της γραφτήκανε ωραίες ιστορίες.


ΛΕΝΤΑΡΙΑΝΑ
Περιοχή στο νοτιοανατολικό άκρο των Χανίων. Στις αρχές του 20ου αιώνα υπήρξε κτήση της σφακιανής οικογένειας των Λεντάρηδων. Στην παλιά τοπική διάλεκτο ΄΄λεντάρι΄΄ ήταν το ΄΄λιοντάρι΄΄.

Επίσης στα ανατολικά της πόλης βρίσκεται η συνοικία  ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ  από τον ομώνυμο ναό.

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Η Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο μπορεί να μη γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο, σίγουρο όμως αξίζει να τη μνημονεύσουμε. Αρκεί να φανταστούμε πώς θα ήταν η ζωή στις πόλεις με λιγότερα αυτοκίνητα, αν δηλαδή χρησιμοποιούσαμε για τις μετακινήσεις μας τα μέσα μαζικής μεταφοράς, το ποδήλατο ή τα πόδια μας. Σχετικά μας πληροφορεί με την εργασία της η μαθήτρια του Γ3 Στρατάκη Αγγελική.


Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΑΛΦΑΒΗΤΙΣΜΟΥ

Οι ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ  ΗΜΕΡΕΣ της ιστοσελίδας μας ανανεώνονται για το σχολικό έτος 2016-2017 με αναφορά, έστω και εκ των υστέρων, στην Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη του Αναλφαβητισμού. Την αρχή των φετινών παρουσιάσεων κάνει ο μαθητής του Γ2  Κριαράς Γιώργος. 

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ 2016-2017

Μετά τις καλοκαιρινές διακοπές το προαύλιο του σχολείου ξαναζωντάνεψε  με το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς  για τον καθιερωμένο αγιασμό. Ήμασταν όλοι εκεί: μαθητές παλιοί και νέοι, καθηγητές, γονείς και βέβαια ο ιερέας της ενορίας μας πατήρ Ιωάννης Δρακακάκης που πρώτος μας ευχήθηκε υγεία, φώτιση και πρόοδο. Τις ευχές του συμπλήρωσε η διευθύντρια κ. Βουρεξάκη Ιωάννα καθώς και ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κ. Λιβανός Νεκτάριος με ιδιαίτερη αναφορά στους μαθητές και τις μαθήτριες της Α΄ Γυμνασίου. Ακολούθησε η διανομή των βιβλίων όλων των τάξεων και ξενάγηση των καινούριων μαθητών στους χώρους του σχολείου.

Προσέλευση στο πρώτο κουδούνι



 Θερμό χειροκρότημα  καλωσορίσματος για τα πρωτάκια

Ξενάγηση


Με τα βιβλία της επόμενης τάξης

ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ σε όλους μας με θετική διάθεση και γόνιμη συνεργασία μαθητών-γονέων-εκπαιδευτικών για μια εποικοδομητική σχολική χρονιά .

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

ΕΝΑΡΞΗ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2016-2017

Ο αγιασμός για τη νέα σχολική χρονιά  θα γίνει από τον ιερέα της ενορίας μας πατέρα Ιωάννη Δρακακάκη τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016 στις 09.30π.μ. Θα ακολουθήσει η διανομή των βιβλίων σε όλους τους μαθητές. Για να γνωρίσουν επίσης το καινούριο τους σχολείο, οι μαθητές της Α΄ τάξης θα ξεναγηθούν  από καθηγητές στους χώρους του Γυμνασίου μας.

Τα λεωφορεία που εξυπηρετούν τη μεταφορά των μαθητών θα ξεκινήσουν από τις αφετηρίες στις 08.30π.μ  ακολουθώντας τα εξής δρομολόγια:

α) Άτλας- Πασακάκι-Αγ.Μαρίνας-Μουρνιές-Σχολείο.

β) Άτλας-Πελεκαπίνα-Πύργος-Καστροχώρι-Μπουτσουνάρια-Δρόμος ΟΑΔΥΚ-Σχολείο.

γ) 5 Δρόμοι-Γήπεδο-Αγ.Μαρίνας-Πλαστήρα-Γογονή-Μουρνιών-Σχολείο.
Επιστροφή από το σχολείο στις 11.30π.μ.

ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ σε όλους, μαθητές-γονείς-καθηγητές με χαμόγελο και δημιουργική διάθεση!

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Τα αποτελέσματα της εξεταστικής περιόδου Σεπτεμβρίου  θα ανακοινωθούν την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016 μετά τις 14.00μ.μ.