ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

CLOCK FOR BLOG

Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΘΕΑΤΡΟΥ

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου καθιερώθηκε το 1962 από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου (Δ.Ι.Θ.). Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Μαρτίου από την παγκόσμια θεατρική κοινότητα. Κάθε χρόνο επιλέγεται μια διεθνώς αναγνωρισμένη προσωπικότητα του θεάτρου από μια χώρα για να γράψει ένα  μήνυμα, το οποίο διαβάζεται σε όλα τα θέατρα και μεταδίδεται από τα Μ.Μ.Ε σε όλον τον κόσμο. Κατά καιρούς μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου έχουν γράψει οι Άρθουρ Μίλλερ, Πάμπλο Νερούδα, Ευγένιος Ιονέσκο και πολλοί άλλοι. Το φετινό μήνυμα ανήκει στη Γαλλίδα ηθοποιό Ιζαμπέλ Ιπέρ.
    Το θέατρο αναφέρεται στην απόδοση ιστοριών μπροστά σε κοινό, χρησιμοποιώντας κυρίως λόγια, αλλά και μουσική  και  χορό. Το θέατρο έχει διάφορες μορφές, όπως είναι ο μονόλογος, η όπερα, το μπαλέτο, η παντομίμα κ.ά. Δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στην αρχαία Αθήνα. Οι πρώτες μορφές του θεάτρου σε όλη τη διάρκεια της ελληνικής αρχαιότητας ήταν η τραγωδία, η κωμωδία και το σατυρικό δράμα. Στο αρχαίο ελληνικό θέατρο πρωταγωνιστούσαν μονάχα άντρες ακόμη και σε γυναικείους ρόλους. Μέσα από το πέρασμα των χρόνων  το θέατρο εξελίχθηκε και στις μέρες μας στη σκηνή  του θεάτρου πρωταγωνιστούν πλέον και παιδιά.(Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Θεάτρου γιορτάζεται μία βδομάδα νωρίτερα στις 20 Μαρτίου). Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια,  υπάρχουν περίπου 220 θέατρα .

     Στη συνέχεια θα ήθελα να σας παρουσιάσω μία λίστα με τους πιο δημοφιλείς θεατρικούς συγγραφείς και τα αξεπέραστα έργα τους. Θα  τους βρείτε εδώ.


Από τη Φρόσω Στριλάκου Β4