ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

CLOCK FOR BLOG

Σάββατο 22 Απριλίου 2017

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Σε δυο μεγάλους δημιουργούς της παγκόσμιας λογοτεχνίας που έφυγαν από τη ζωή την ίδια μέρα του 1616, τον Ουίλιαμ Σαίξπηρ  και τον Μιγκέλ ντε Θερβάντες είναι αφιερωμένη η 23η Απριλίου, ημέρα που έχει καθιερωθεί διεθνώς από την UNESCO ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου. Η συγκεκριμένη μέρα κατά την άποψη μου πρέπει να γιορτάζεται κυρίως από τους ‘’βιβλιοφάγους’’ αλλά και από τους απλούς λάτρεις των βιβλίων που διαβάζουν βιβλία σε καθημερινή βάση, κυρίως γιατί ξεφεύγουν από την καθημερινότητά τους.

   Ίσως δεν έχουμε σκεφτεί όλοι μας τι ακριβώς σημαίνει για εμάς η λέξη βιβλίο. Για μένα λοιπόν είναι ένας μικρός ξεχωριστός πλανήτης με κυβερνήτη τον αντίστοιχο συγγραφέα. Με κάθε βιβλίο πάμε και σε ένα διαφορετικό πλανήτη γνωρίζοντας νέα πράγματα θετικά ή αρνητικά  που  θα μας βοηθήσουν να γίνουμε καλύτεροι στην ζωή μας. Όπως υπάρχουν και βιβλία για όλες τις ηλικίες περνώντας μας ξεχωριστά μηνύματα με ψαγμένο νόημα.
   Διαβάζοντας βιβλία για αρκετά χρόνια, καθώς συχνάζω στη Δημοτική Βιβλιοθήκη τα καλοκαίρια, έχω να πω πως τα βιβλία μπορούν να με εκφράσουν. Άλλοτε προβληματίζομαι για ορισμένα θέματα που αφορούν την κοινωνία, άλλοτε βρίσκω λύσεις σε θέματα που αφορούν την προσωπική μου ζωή  και βέβαια έχουν βελτιώσει τον τρόπο έκφρασής μου.
   Είναι καλό όμως να σκεφτούμε και την εξωτερική φροντίδα ενός βιβλίου. Είμαστε σίγουροι πώς φροντίζουμε σωστά ένα βιβλίο; Από μικροί όλοι γνωρίζουμε ότι ένα όχι μουντζουρωμένο βιβλίο είναι και το καθαρό. Μετά όμως από την επίσκεψη στη Βιβλιοθήκη της Πανεπιστημιούπολης του Ρεθύμνου, όπου εργάζεται η κ. Πετράκη  Νίκη ως συντηρήτρια, άλλαξα την συμπεριφορά μου ολοκληρωτικά απέναντι στα βιβλία μου.  Άρχισα να μην τα ‘’γράφω’’ τόσο πολύ διότι έτσι χαλάνε με τον καιρό πιο εύκολα και να τα απομακρύνω από την σκόνη, η οποία είναι η χειρότερη εχθρός του βιβλίου.
   Μικρή σημείωση σε όσους δεν κουράστηκαν να διαβάζουν μέχρι εδώ: να ανοίξετε σήμερα ένα οποιοδήποτε βιβλίο που σίγουρα θα έχετε αφήσει σε μια άκρη στο σπίτι σας. Διαβάστε το διότι κρύβει σίγουρα ένα μεγάλο θησαυρό! Δεν έχετε παρά να τον αναζητήσετε.

Μπουζουνιεράκη Βαλεντίνα Γ3

Για την ιστορία του βιβλίου μέσα στους αιώνες, από τις πήλινες πινακίδες μέχρι τα σύγχρονα ηλεκτρονικά βιβλία (e-book), μας πληροφορεί το επόμενο βίντεο: