ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

CLOCK FOR BLOG

Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΣΤΡΟΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ

Το βράδυ της Παρασκευής 12 Μαΐου 2017 είχαμε στο σχολείο εκδήλωση αστροπαρατήρησης.  Ήρθαν στην αυλή μας 3 μέλη του  Σ.Φ.Α.Κ. (Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Κρήτης), οι κ. Νίκος Μανωλακάκης,  Δημήτρης  Νικολαΐδης, Αθανάσιος Χατζής, με τα τηλεσκόπια και τα κυάλια τους για να μας δείξουν τα αστέρια και να απαντήσουν στις ερωτήσεις μας. Η αυλή άνοιξε από νωρίς για την υποδοχή των μελών του Συλλόγου και μερικών ανυπόμονων μαθητών από τη γράφουσα και τη διευθύντρια του σχολείου Ιωάννα Βουρεξάκη, καθώς έπρεπε να γίνει η προετοιμασία και να στηθούν τα όργανα παρατήρησης όσο υπήρχε ακόμα φως.  Σιγά σιγά μαζεύτηκαν πολλοί μαθητές, γονείς,  αρκετοί καθηγητές και όλοι είχαν την ευκαιρία στη διάρκεια της βραδιάς να παρατηρήσουν τ' αστέρια μέσα από τα τηλεσκόπια όσες φορές επιθυμούσαν.

    Παρόλο που οι ατμοσφαιρικές συνθήκες  δεν ήταν με το μέρος μας, λόγω της αφρικανικής σκόνης, μπορέσαμε να δούμε τον Δία με φεγγάρια του και τη Σελήνη με τους κρατήρες της. Την ίδια εικόνα είχε δει ο Γαλιλαίος Γαλιλέι, τον Ιανουάριο του 1610, μέσα από τον φακό του τηλεσκοπίου του. Διακρίναμε δηλαδή 4 από τους δεκάδες δορυφόρους του Δία, την Ιώ, την Ευρώπη, τον Γανυμήδη και την Καλλιστώ. 
  Μάθαμε ακόμη ότι υπάρχουν τεράστιοι κρατήρες στη Σελήνη, όπως ο Αρίσταρχος που έχει διάμετρο 46 χιλιομέτρων και βάθος 1500 μέτρων (!) και μπορέσαμε να παρατηρήσουμε τον κρατήρα του Τύχων, ίσως έναν από τους νεότερους μεγάλους κρατήρες. Τέλος μάθαμε να βρίσκουμε τη Μεγάλη Άρκτο και με τη βοήθεια της τον Πολικό Αστέρα.
   Η εκδήλωσε κράτησε μέχρι τις 11.15, οπότε αποχώρησαν και οι τελευταίοι  μαθητές. Όλες αυτές τις ώρες, εκτός από την αστροπαρατήρηση, συζητήσαμε,  γελάσαμε, θυμηθήκαμε οι μεγαλύτεροι τον Νίκο Καββαδία και το Σταυρό του Νότου (αστερισμός κι αυτός). Οι μαθητές, παρότι δεν διδάσκονται ούτε τις βασικές γνώσεις αστρονομίας και είναι μικροί σε ηλικία, έδειξαν να είναι αρκετά ενημερωμένοι και είχαν πολλές ερωτήσεις, από αυτές που σχετίζονται με τα ζώδια, μέχρι τη γένεση και το τέλος των αστεριών. Οι προσκεκλημένοι μας ακούραστα απαντούσαν ξανά και ξανά. Έτσι κύλησε η βραδιά μας και είχαμε μια όμορφη Παρασκευή, διαφορετική από όλες τις άλλες.
  Την εκδήλωση την αφιερώνω στους μαθητές μου που με κινητοποιούν για δράσεις έξω από το μάθημα.


Σπάρταλη Νίκη