ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

CLOCK FOR BLOG

Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

ΝΥΦΕΣ

Σε μία συνάντηση της Κινηματογραφικής μας Λέσχης, παρακολουθήσαμε την ταινία ‘’Νύφες’’ σε σκηνοθεσία του Παντελή Βούλγαρη. Ήταν υπέροχη και ιδιαίτερα συναισθηματική. Εξιστορεί μια μεγάλη αγάπη, έναν αμοιβαίο έρωτα, που όμως αντιμετωπίζει ένα μεγάλο εμπόδιο: οι δύο ερωτευμένοι είναι δύσκολο να είναι μαζί.

  Η ταινία ξεκινάει στη Σαμοθράκη, όπου γνωρίζουμε την πρωταγωνίστριά μας, την Νίκη. Κοπέλα μεγαλωμένη σε ένα φτωχό χωριό, αναγκάζεται να ταξιδέψει στην Αμερική και να παντρευτεί έναν άγνωστο, κάποιον που έχει γνωρίσει μοναχά μέσα από μια φωτογραφία. Τον ίδιο άνθρωπο είχε πάει να παντρευτεί και η  μεγαλύτερη αδερφή της Νίκης, η Ελένη, η οποία όμως δεν άντεξε μακριά από την οικογένειά της και γύρισε πίσω στο νησί, στέλνοντας εκείνη ως ‘αντικαταστάτρια νύφη’.
    Συνέχεια στο λιμάνι της Σμύρνης από όπου εφτακόσιες νύφες φεύγουν από διάφορες χώρες με προορισμό την Αμερική, όπου και θα τις περιμένουν  οι υποψήφιοι γαμπροί, μετανάστες και εκείνοι με καταγωγή από την Ευρώπη.
    Στο καράβι, καθώς το μακροχρόνιο ταξίδι έχει αρχίσει, η Νίκη ανακαλύπτει μια παρανομία. Ένας ταξιδιωτικός πράκτορας, που μάλιστα κανόνιζε τα ‘’προξενιά’’ των γυναικών από τη Ρωσία που βρίσκονταν στο πλοίο (ανάμεσα τους και μια κοπέλα 16 χρονών) τους έλεγε ψέματα πως θα παντρεύονταν στην Αμερική. Στην πραγματικότητα βοηθούσε σε εμπόριο ανθρώπων και για αυτό τις  έπαιρνε μαζί του στην Αμερική, όπου και θα τις εκμεταλλευόταν.
    Μέσα στο καράβι η Νίκη γνωρίζει κι έναν γοητευτικό και ευγενικό Αμερικανό φωτογράφο, τον Νόρμαν. Εκείνος  την ερωτεύεται με την πρώτη ματιά και την πλησιάζει, ενώ εκείνη τον ερωτεύεται σιγά σιγά όλο και περισσότερο. Ο Νόρμαν την βοηθάει να αποκαλύψει και να τιμωρήσει τον άνθρωπο που παραπλάνησε τις κοπέλες από τη Ρωσία. Από την αρχή φαίνεται πως ο έρωτας ανάμεσά τους είναι πολύ δυνατός και τρυφερός. Εκείνος γοητεύεται απ’ τη σεμνότητα της Νίκης ενώ το πρώτο πράγμα που εκείνη κοίταξε πάνω του και δεν ξέχασε ποτέ ήταν τα δυο τεράστια, εκφραστικά,  πράσινα μάτια του.
    Μεγάλο πρόβλημα όμως βασανίζει και την Χαρώ, την κολλητή φίλη της Νίκης, η οποία είναι ερωτευμένη με κάποιον Έλληνα και δεν θέλει να παντρευτεί στην Αμερική. Πάνω στην ταραχή και στην τρέλα της, φοβούμενη πως θα παντρευτεί κάποιον που δεν αγαπά και πως δεν θα ξαναδεί ποτέ τον αγαπημένο της, φτάνει στα άκρα και  τελικά αυτοκτονεί.
    Οι Νύφες είναι μια ρομαντική ιστορία αγάπης  που σίγουρα θα κάνει τους ευαίσθητους θεατές να χαλάσουν πολλά  χαρτομάντιλα (κάτι ξέρω που το λέω εγώ). Υπέροχη, τρυφερή, με μια νότα αισιοδοξίας και πολλή συγκίνηση. Την προτείνω ανεπιφύλακτα, ιδίως στους λάτρεις των αισθηματικών ταινιών.

Στριλάκου Φρόσω Β4