ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

CLOCK FOR BLOG

Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ (1945-1990)

 Οι διεθνείς εξελίξεις από τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου έως τα τέλη του 20ου αιώνα, ενώ άλλαξαν την εικόνα του σύγχρονου  κόσμου, αποτελούν σταθερά άγνωστη ύλη για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ΄ τάξης, τόσο του Γυμνασίου όσο και του Λυκείου, λόγω σημαντικής έλλειψης διδακτικών ωρών.

   Με γνώμονα την παραπάνω διαπίστωση, η παρουσίαση ΄΄Ο σύγχρονος κόσμος 1945-1990΄΄, ακολουθώντας κυρίως το σχολικό βιβλίο της Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας Γ΄ Γυμνασίου (ενότητες 51-54), ενδιαφέρεται  να ΄΄φωτίσει΄΄ αυτό το γνωστικό κενό με αναφορά σε κομβικά σημεία της ανθρώπινης  ιστορίας  στο β΄ μισό του προηγούμενου αιώνα: Η πολιτική διαίρεση των ευρωπαϊκών χωρών σε δυτικό  και ανατολικό μπλοκ, αντιδράσεις και κινήματα αμφισβήτησης. Ο Ψυχρός Πόλεμος ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις και ο πόλεμος στην Κορέα και στο Βιετνάμ αλλά και ελληνικός Εμφύλιος. Ηγέτες-μύθοι όπως ο Φιντέλ  Κάστρο και ο Μάο Τσε Τουγκ, υπέρμαχοι του κομμουνισμού. Το τέλος της αποικιοκρατίας στις  χώρες του Τρίτου Κόσμου με εκφραστές τον Νέλσον Μαντέλα και τον Ματχάμα Γκάντι. Η κρίση και τελικά η πτώση του κομμουνισμού και ο νέος πολιτικός χάρτης της Ευρώπης. Τέλος μια άλλη ΄΄ανάγνωση΄΄ μιας ιστορικής  φωτογραφίας  και κινηματογραφικές ταινίες που δίνουν μαθήματα ιστορίας.
    Η παρουσίαση δεν αποτελεί παρά συνοπτική καταγραφή καίριων γεγονότων του β΄μισού του 20ου αι, τα οποία ωστόσο συνέβαλαν ή επηρέασαν καθοριστικά στη διαμόρφωση των πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών της εποχής μας. Ως εκ τούτου δεν αποσκοπεί σε ένα ακόμη μάθημα σχολικής ιστορίας αλλά κυρίως να παρακινήσει σε προσωπική αναζήτηση της Ιστορίας.
  ΄΄Ο σύγχρονος κόσμος 1945-1990΄΄ αφιερώνεται ολόψυχα στους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ΄τάξης, απόφοιτους πλέον Γυμνασίου, με την ευχή να ταξιδέψουν στον κόσμο -τον μικρό, τον μέγα- και να γνωρίσουν την ιστορία του.

Σμαράγδη Γαλημιτάκη, Ιούνιος 2017