ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

CLOCK FOR BLOG

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

Ο ΑΡΓΥΡΗΣ ΣΦΟΥΝΤΟΥΡΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

Μια εικόνα αξίζει χίλιες λέξεις. Στην περίπτωση του Αργύρη Σφουντούρη είναι το βλέμμα που μιλάει χωρίς λέξεις. Ο τετράχρονος Αργύρης, επιζών της σφαγής του Δίστομου τον Ιούνιο του 1944, κοιτάει κατάματα το φωτογραφικό φακό και σφίγγει τα χείλη: σε δύο μόλις ώρες έχει χάσει γονείς, συγγενείς και συγχωριανούς. Η ορφάνια του μόλις αρχίζει και μαζί μια συγκλονιστική ζωή μέχρι σχεδόν τα 70 του, όπως την αφηγείται το ντοκιμαντέρ του Στέφαν Χόουπ ΄Ένα τραγούδι για τον Αργύρη΄΄.

    Με βαθιά συνείδηση του ιστορικού χρέους του ο Αργύρης Σφουντούρης δε θέλει να ξεχάσει, δε θέλει να ησυχάσει. Με διαλέξεις ανά την Ευρώπη καλεί τους Γερμανούς να αναλάβουν τις ευθύνες τους  για τις θηριωδίες του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, να ξεπληρώσουν το χρέος τους προς τα θύματα, να πενθήσουν για το κακό που προκάλεσαν στην ανθρωπότητα.
    Έτσι εμφανίζεται σε σατιρική εκπομπή της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης και με την καίρια παρέμβασή του αξιώνει την καταβολή των γερμανικών αποζημιώσεων, σημειώνοντας ρεκόρ τηλεθέασης, Με αφορμή το πολύκροτο βίντεο ο Σπύρος Χαριτάτος μιλά τηλεφωνικά με τον Αργύρη Σφουντούρη φωτίζοντας τη ζωή και το έργο του. Μήνυμά του η διαρκής πάλη για ένα ειρηνικό κόσμο χωρίς άλλα θύματα, χωρίς άλλη φρίκη, χωρίς άλλα αναπάντητα γιατί. Και τα δύο βίντεο μπορείτε να να τα βρείτε στο YouTube.


Σμαράγδη Γαλημιτάκη